Loading...
Türkçe English German French Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Greek Italian Russian Spanish
Giriş Yap

İletişim / 0533 569 07 51

Türkiye'de Kısa Süreli Kiralama Sisteminde Yapılan Değişiklikler: 100 Gün Altı Kiralama Hakkında Güncel Durum

Anasayfa Duyurular Türkiye'de Kısa Süreli Kiralama Sisteminde Yapılan Değişiklikler: 100 Gün Altı Kiralama Hakkında Güncel Durum
Sevdiklerinizle Paylaşın

Türkiye'de Kısa Süreli Kiralama Sisteminde Yapılan Değişiklikler: 100 Gün Altı Kiralama Hakkında Güncel Durum

Türkiye'de Kısa Süreli Kiralama Sisteminde Yapılan Değişiklikler: 100 Gün Altı Kiralama Hakkında Güncel Durum

 

Türkiye'de gayrimenkul sektörü, sürekli gelişen ve evrim geçiren bir yapıya sahiptir. 1 Ocak 2024 yürürlüğe girecek olan “KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASI FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK28 Aralık 2023 Tarih ve 32413 sayı ile resmî gazetede yayımlanmıştır. Bu yönetmelik 25.10.2023 tarihinde 7464 saylı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6. Maddesine dayanak olarak yayınlanmıştır.

Bu yönetmelik ile herhangi bir konutun en az 100 günlük kiralama işlemi Turizm amaçlı kiralama olarak kabul edilecektir. Turizm amaçlı kiralama için yapılması gerekenler bu yönetmelik ile tanımlamaktadır.

 

Yasal Düzenlemelerin Geçmişi

Kısa süreli kiralama, genellikle turistik bölgelerde veya iş seyahati gibi kısa vadeli konaklamalar için tercih edilen bir seçenektir. Ancak, bu tür kiralama işlemleri bazen çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Son yıllarda bu kiralamaların yaygınlaşması ile konuya yasal bir düzenleme getirilme zorunluluğu oluşmuştur. Çünkü bu durum Turizm sektöründe bir alt kol olarak oluşmuştur. Bunun da kontrol edilmeyen sonuçları ortaya çıkmıştır.

Bu yönetmelik ile günlük, haftalık veya aylık kiralamalar turizm amaçlı kiralama olarak tanımlanacaktır. Turizm amaçlı kiralamaların yapılabilmesi için TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) A Grubu Turizm Sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.

Alınan sertifika levhası konutun görünün bir yerine asılması gerekmektedir.

 

Değişikliklerin Ana Noktaları

Kiralama süresinin 100 gün üzerinde olması durumunda bir değişiklik yapılmamıştır. Bu kiralamalar ile ilgili olarak eski uygulamalar aynen devam edecektir.

Türkiye'deki 100 gün altı kiralama sisteminde yapılan değişiklikler, bir dizi ana noktayı içermektedir. Bu değişiklikler 3 ana grupta toplanabilir.

 

Zaman Sınırlaması: Artık bir gayrimenkulün 100 gün altı süreyle kiralanması daha sıkı bir şekilde düzenlenmiştir. Bu, özellikle kısa süreli kiralama işlemlerini kontrol altına almayı ve istenmeyen durumları önlemeyi amaçlamaktadır.

Kayıt ve Bildirim Yükümlülükleri: Konut sahipleri öncelikle “Turizm Konutu Kısa Süreli Kiralama İzin Belgesi” almaları gerekmektedir. Bakanlık tarafından hazırlanan plaket konutun görünen bir yerine asılmalıdır.

Konut sahipleri, kısa süreli kiralamalarını kaydetme ve kiracılarını belirli mercilere bildirme yükümlülüklerine tabi olacaklardır. Bu şekilde turizm tesisleri ile aynı yollardan geçilecektir.

Ceza ve Yaptırımlar: Yeni düzenlemeler, belirli kurallara uymayanlar için cezai yaptırımları da içermektedir. Bu yaptırımların caydırıcı bir etkisi olması ve kurallara uymayanların sorumlu tutulması hedeflenmektedir.

Kısa dönem kiralama yapan bir konut sahibinin girişine Bakanlık tarafından düzenlenen plaketin asılmaması durumunda 100.00.- TL idari para cezası ve 15 günlük süre verilecektir. Bu süre zarfında bu plaketin asılmaması durumunda 500.000.-TL ye kadar idari para cezası uygulanacaktır.

Kısa dönem kiralamanın izin belgesi alınmadan yapılması durumunda 100.00.-TL ye kadar idari para cezası uygulanır ve 15 gün süre verilecektir. Bu süre zarfında herhangi bir başvuruda bulunulmaması durumunda 500.000.- TL ye kadar idari para cezası öngörülmüştür. Bu durumun devamında idari para cezası 1 milyona kadar çıkacağı öngörülmektedir.

Bir yıl içerisinde 100 gün üzerinde dört defa kiralama yapılması 100.000.- TL para cezası öngörülmüştür.

 

Etkiler ve Beklentiler

Yapılan değişikliklerin sektöre etkileri üzerine birçok görüş bulunmaktadır. Bazıları, bu düzenlemelerin sektörde daha fazla şeffaflık ve güvenilirlik sağlayacağını düşünürken, bazıları ise kısıtlamaların sektördeki büyümeyi sınırlayabileceğini savunmaktadır.

Önümüzdeki dönemde, yapılan değişikliklerin sektördeki gerçek etkilerini görmek için zaman geçmesi gerekecek.

Sonuç olarak, Türkiye'de 100 gün altı kiralama sisteminde yapılan değişiklikler, sektörde önemli bir dönüşümü temsil etmektedir. Bu değişiklikler hem ev sahipleri hem de kiracılar için yeni sorumluluklar getirirken, aynı zamanda sektörde daha şeffaf ve denetlenebilir bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır. Yakın gelecekte, sektördeki bu yeni düzenlemelerin başarıya ulaşıp ulaşamayacağını görmek için dikkatle izlenmesi gerekecek.

 

Hakan AKSUNER

Aralık 2023

Bilgi Almak İçin, Arayın!  0533 569 07 51

Copyright © 2022. Türkiye Emlak Sitesi Her Hakkı Saklıdır.