Loading...
Türkçe English German French Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Greek Italian Russian Spanish
Giriş Yap

İletişim / 0533 569 07 51

Emlak beyannamesi nedir ve ne için verilir?

Anasayfa Duyurular Emlak beyannamesi nedir ve ne için verilir?
Sevdiklerinizle Paylaşın

Emlak beyannamesi nedir ve ne için verilir?

            Emlak beyannamesi, bir kişinin sahip olduğu gayrimenkulleri (ev, arsa, daire, iş yeri vb) ve bu gayrimenkullerin değerlerini belirten resmi bir beyanname veya deklarasyondur. Genellikle bir vergi beyannamesi olarak bilinen emlak beyannamesi, bu ülkedeki mülkiyet sahiplerinden alınan bir vergi türü olan emlak vergisini hesaplamak amacıyla kullanılır. Emlak vergileri belediyelerce belirlenen rayiç bedellere göre belirlenmektedir.

 

Emlak beyannamesi genellikle yılda bir kez, genellikle vergi dönemi sonunda, ilgili vergi dairelerine sunulur. Emlak beyannamesi, mülkiyet sahibinin sahip olduğu her bir gayrimenkul için ayrı ayrı doldurulur ve bu varlıkların piyasa değeri, alanı ve diğer önemli bilgileri içerir.

 

Emlak beyannamesi verme yükümlülüğü genellikle bir ülkenin vergi yasalarına tabidir. Vergi mükellefleri veya mülk sahipleri, bu beyannameleri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmakla yükümlüdürler. Emlak beyannamesi, vergi otoritelerine mülkiyet sahibinin vergiye tabi varlıklarını açıkça beyan etmesini sağlar. Ayrıca, bu beyannameler, vergi mükelleflerinin değişiklikleri ve güncellemeleri rapor etmelerine ve mülkiyetle ilgili vergi avantajlarından yararlanmalarına da olanak tanır.

 

Emlak beyannamesi vermek, vergi sistemlerinin şeffaflığını artırarak vergi tahsilatını düzenli bir şekilde yapmayı ve mülkiyet vergilerini adil bir şekilde uygulamayı amaçlar. Bu beyannameler aynı zamanda mülkiyet sahiplerine vergi yükümlülükleri hakkında bilgi sağlar ve vergi uyumluluğunu teşvik eder.

 

Yılda bir kez bulunan beyana göre hesaplanan vergi iki taksit şeklinde ödenmektedir.

Her yıl taşınmazlar için ödenen emlak vergisi bazı kişiler için indirimli bir şekilde uygulanır. Emlak vergisi oranı % 0 olarak belirlenen bu kişilere ait taşınmazlar için herhangi bir ücret ödemesi yapmazlar. Emlak vergisinden muaf tutulan kişiler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Herhangi bir gelire sahip olmayan kişiler
  • Emekliler
  • Şehit aileleri ve çocukları
  •  Gaziler
  • Engelliler

Emlak vergisinden muaf olmak için kişinin herhangi bir gelirinin olmaması en önemli şartlardan biridir. Ayrıca kişiye ait başka bir taşınmazın da olmaması gerekir. İlgili taşınmazı da kendi ikametleri için kullanıyor olmalılardır. Ayrıca bir taşınmazın vergiden muaf olabilmesi için belli ölçüler de olmalıdır. Bir başka muafiyet durumu da devlete ait olan kurum ve araziler için geçerlidir. Devletin sahip olduğu hiçbir kurum ya da arazi vergiye dahil edilmez. Farklı devletlere ait konsolosluk binaları, dini ve askeri yapılar, barajlar gibi mülkler de emlak vergisinden muaf tutulur.  

·        Geliri olmayan ev sahibi emlak vergisi öder mi?

200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutulur.

·        Emlak vergisi muafiyeti için nereye başvurulur?

Emlak vergisinden muafiyet için belediyelere başvuru yapılır. Gerekli olan belgeler ve muafiyet dilekçesi ile başvuru yapılır.

·        2 tane evi olan engelli emlak vergisi öder mi?

Engellilerin emlak vergisinden muaf olmaları için bir adet evi olması ve evin brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekir.

·        Dul biri emlak vergisi öder mi?

Şehit yakını dul ve emekli dul olan kişiler emlak vergisinden muaf tutulur. Ev hanımı emlak vergisi muafiyeti için belediyelere gelir sahibi olmadıkları için müracaat ettikleri takdirde emlak vergisinden yararlanabilirler.

·        Hileli finansal raporlama nedir?

Bilgi kullanıcılarını yanıltmak maksadıyla bilerek yapılan gerçeğe aykırı beyanlara hileli finansal raporlama denir.

·        Hisseli evin emlak vergisini kim öder?

Taşınmazlar üzerinde hissesi bulunan her hissedar sahip oldukları hisse oranına göre vergiye tabi tutulur. İştirak halindeki mülkiyetlerde ise miktar belirtilmeden her iştirakçı borçtan sorumludur.

·        Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?

Taşınmazlar üzerinde bulunan emlak vergisi mükellefiyeti o taşınmazın satın alındığı yıl itibariyle başlar.

·        Hangi binalar emlak vergisinden muaftır?

Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır. Ayrıca yabancı ülkelerin konsoloslukları, devlete ait kurum ya da araziler, barajlar, dini ve askeri yapılar emlak vergisinden muaftır. 

·        Kredi ile ev alan emlak vergisi öder mi?

Kredi ile alınan ev için herhangi bir emlak vergisi muafiyeti bulunmaz. Ev için herhangi bir emlak vergisi muafiyeti bulunmaz.

Bilgi Almak İçin, Arayın!  0533 569 07 51

Copyright © 2022. Türkiye Emlak Sitesi Her Hakkı Saklıdır.