Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler
Tarımsal arazilerin devir işlemlerinde bilinmesi gereken en önemli kriter, arazilerdeki ekonomik bütünlüğün ne demen olduğunu anlamak gerekmektedir.
a) Aynı ilçe sınırları içindeki tarım arazilerinin aralarındaki mesafe kuş uçuşu 10 km'den az ve örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekar ve üzerinde ise bu araziler arasında ekonomik bütünlük bulunduğu kabul edilir, bu büyüklüklerin altında olan tarım arazileri ekonomik bütünlük arz etmez.
a) Mülkiyeti aynı kişiye ait, sınırdaş olan tarımsal arazilerin toplam büyüklükleri örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekar ve üzerinde olması halinde, bu arazilerde ekonomik bütünlük değerlendirmesi yapılır.
a) Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardır.
Paylı tarım arazilerinde kişinin tarım arazisi içindeki pay miktarı dikkate alınarak ekonomik bütünlük değerlendirmesi yapılır.
a) Taşınmaz sahibinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek tarımsal arazisi olması durumunda bu tarımsal arazinin aynen devri tapu müdürlükleri tarafından soru konusu edilmeksizin gerçekleştirilir.
b) Taşınmaz sahibinin aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarımsal arazisinin bulunması ve bu arazilerin tamamının mülkiyeti bir kişiye devir işlemine konu olması halinde, bu tarımsal arazinin aynen devri tapu müdürlükleri tarafından soru konusu edilmeksizin gerçekleştirilir.
c) Taşınmaz sahibinin aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarımsal arazisinin bulunması ve bu arazilerin tamamının birden fazla kişiye devir işlemine konu olması halinde, bu taşınmazların devri sınırdaş arazilerde ekonomik bütünlük değerlendirmesi yapıldıktan sonra gerçekleştirilir.